ОСНОВИ ПРАВНОГ РАСУЂИВАЊА 2. издање - Центар за издаваштво Правног факултета

ОСНОВИ ПРАВНОГ РАСУЂИВАЊА 2. издање

ОСНОВИ ПРАВНОГ РАСУЂИВАЊА 2. издање


1 200 РСД

Customers who bought this product also bought:

Pravno rasuđivanje, kao podvrsta pravničkog rasuđivanja, u ovoj knjizi se stipulira kao rasuđivanje o spornim pravnim pitanjima na osnovu autoritativnih pravnih razloga, koji se nalaze u formalnim i faktičkim izvorima prava. Odgovarajući na pitanje šta je pravno rasuđivanje i kako se ono praktikuje, knjiga „Osnovi pravnog rasuđivanja“ u stvari predstavlja pokušaj da se pruži elementaran odgovor na pitanje: „Šta znači „misliti kao pravnik“, odnosno u čemu se pravno rasuđivanje razlikuje od rasuđivanja nepravnika, kada je reč o primeni prava u konkretnim slučajevima?“

Kao što je dobro poznato, premda se često prenebregava, dobar pravnik nije onaj koji (samo) dobro poznaje propise, već onaj koji ume s njima da barata, to jest da ih tumači, a to znači da daje interpretativne argumente u prilog mogućem tumačenju propisa. Stoga je poglavlje knjige koje je posvećeno interpretativnim argumentima (jezičkim, sistemskim, ciljnim i drugim) najobimnije, tako da i kvantitativno i sadržinski predstavlja centralni deo rasprave. Uz to, u poslednjem poglavlju vrlo opširno se razmatra analogija, kao oblik zaključivanja, koji pravnicima može biti od velike koristi, kako prilikom popunjavanja praznina, tako još više i prilikom tumačenja prava.

Zbog svega toga, „Osnovi“ nisu (samo) puka teorijska rasprava. Pretenzija autora je da oni posluže i kao svojevrsna „čitanka“ pravnog rasuđivanja na našem jeziku. Otuda je svrha knjige da bude predložak studentima za sticanje osnovnih saznanja o tumačenju i argumentaciji u pravu, ali i alat za rešavanje svakodnevnih nedoumica pravnika-praktičara oko načina na koji tumače pravne propise.

 

“Goran Dajović’s book Osnovi pravnog rasuđivanja is here to remind us that the enterprise of legal education is embarked upon the quest of learning to think like a lawyer. It might be an introductory book, but one that combines the enviable scope of knowledge with the deftness to present complex problems in a way that is easily understandable. As such, it is an impressive achievement, one not easily matched in contemporary jurisprudential thought of the South-Eastern Europe and beyond” (Aleš Novak, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani – izvod iz recenzije).

  • Формат 17x24 cm
  • Повез броширан
  • Писмо Латиница
  • Обим 334 стр.
  • Година 2024.
  • ISBN 978-86-6132-098-9

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар