ДРЖАВА И ЊЕНА ВЛАСТ - Центар за издаваштво Правног факултета

ДРЖАВА И ЊЕНА ВЛАСТ

ДРЖАВА И ЊЕНА ВЛАСТ
Аутори:
Оливије Бо

Књига Оливијеа Боа „Држава и њена власт“, објављена у саиздаваштву „Службеног гласника“ и Правног факултета Универзитета у Београду, представља изузетно вредну студију о проблему суверености, „угаоном камену“ уставног права и политичке теорије, али и другим питањима опште теорије права. 

 

Више детаља


800 РСД

Customers who bought this product also bought:

 

 Оливије Бо (1958? ), француски теоретичар права, није само „реактуализовао“ Боденово схватање појма суверености него га је представио из једног сасвим другог угла. Боова студија, како закључују проф. др Танасије Маринковић
и др Марко Божић у свом уводном тексту, „далеко надилази оквире приказа историјског зачећа једног појма, већ тај појам разлаже у аналитичком кључу за који је небитно да ли се сувереност приписује једном човеку, групи људи или читавом народу докле год он у правном дискурсу игра ону улогу која му је првобитно дата. О суверености се овде, дакле, расправља не (само) као о монархијској суверености, већ пре свега као о конститутивном појму модерне државе без којег се последња не да замислити.“ Аутор кроз оптику матичног појма и теорије суверености разматра и друге важна питања, као што су однос између установљавајуће и установљене власти, контрола уставности, промена устава, карактер уставног акта, природа револуција и државних удара, али и проблем суверености у контексту стварања Европске уније и споразума из Мастрихта. Због тога, ово дело препоручујемо свима онима који истражују или имају намеру да се на студиозан начин баве феноменом државе и државне власти.

 Оливије Бо (1958? ), француски теоретичар права, није само „реактуализовао“ Боденово схватање појма суверености него га је представио из једног сасвим другог угла. Боова студија, како закључују проф. др Танасије Маринковић и др Марко Божић у свом уводном тексту, „далеко надилази оквире приказа историјског зачећа једног појма, већ тај појам разлаже у аналитичком кључу за који је небитно да ли се сувереност приписује једном човеку, групи људи или читавом народу докле год он у правном дискурсу игра ону улогу која му је првобитно дата. О суверености се овде, дакле, расправља не (само) као о монархијској суверености, већ пре свега као о конститутивном појму модерне државе без којег се последња не да замислити.“ Аутор кроз оптику матичног појма и теорије суверености разматра и друге важна питања, као што су однос између установљавајуће и установљене власти, контрола уставности, промена устава, карактер уставног акта, природа револуција и државних удара, али и проблем суверености у контексту стварања Европске уније и споразума из Мастрихта. Због тога, ово дело препоручујемо свима онима који истражују или имају намеру да се на студиозан начин баве феноменом државе и државне власти.

 

  • Формат 16x24 cm
  • Писмо Ћирилица
  • Обим 501 стр.
  • Година 2016.
  • ISBN 978-86-7630-631-2

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар