ГЛОБАЛНО УПРАВЉАЊЕ СВЕТОМ - Центар за издаваштво Правног факултета

ГЛОБАЛНО УПРАВЉАЊЕ СВЕТОМ

ГЛОБАЛНО УПРАВЉАЊЕ СВЕТОМ

Књига која је пред нама превод је књиге World Governance: Do We Need It, Is It Possible, What Could It (All) Mean?, која је у издању Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne, изашла 2010 године...

Више детаља


300 РСД

Customers who bought this product also bought:

Књига која је пред нама превод је књиге World Governance: Do We Need It, Is It Possible, What Could It (All) Mean?, која је у издању Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne, изашла 2010 године. Идеју о преводу те књиге на српски језик дао је професор Драган Митровић, на малом скупу посвећеном садржају ове књиге који је, на иницијативу Мише Ђурковића, одржан у Институту за европске студије 26. септембра 2011. године. Драган Митровић је тада био иницијатор да се ова идеја заиста и оствари. Књига је сада пред нама. Њен садржај представља један могући пресек стања филозофске теорије о светској управи у овом тренутку. Та тема је увек била жива и плодна, али је занимљиво да количина текстова написаних о њој никада није достизала онај високи ниво који би се могао очекивати и који су достизале оне теме које су у неком тренутку успевале да постану помодно популарне, нпр. тема о људским правима, о правима мањина, или о „одрживом развоју“. Али, та производња такође никада није ни престајала ни јењавала, што значи да треба очекивати нове текстове о овој теми чија се актуелност у времену које је пред нама свакако неће смањити. Јер, ради се ипак о једном од најинтригантнијих питања савременог света. С једне стране имамо енорман развој технологије, можда највећи у људској историји, достизање некада незамисливих брзина у комуникацијама, наизглед готово тоталну транспарентност свега што се догађа у свету, и огромно увећање производње све робе. С друге стране, и даље су ту многе тамне стране људске природе, сукоби, ратови, као и разни аспекти промена за које још нисмо сигурни шта заправо значе. Све то даје посебну важност питању да ли нам је потребна и да ли је могућа светска власт која би могла да на правичан и ефикасан начин обезбеди мир и благостање у целом свету.

Превод ове последње књиге је пред нама. Ми се надамо да ће она наћи свој пут до читаоца. Читалац у њој неће наћи јединствено становиште о питању како управљати светом и да ли уопште треба правити светску власт, али то и није посао филозофа. Посао филозофа је да поставља питања и да понуди могуће правце за налажење одговора на та питања. Као што ће читалац видети, ова књига нуди различите одговоре на питања која изгледају истовремено важна, хитна и тешка. Али сви ти одговори, у мери у којој су филозофски, успевају да одрже дистанцу од онога што тако много оптерећује наше време: олако опредељивање без спремности да се саслушају аргументи и да се призна да је истина важнија од удобности, и да је одговорност теоретичара да следи аргументе тамо где га они својом разложном снагом воде а не тамо где бисмо могли да прижељкујемо да нас они воде.

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар