ПОЈАМ ПРАВА - Центар за издаваштво Правног факултета

ПОЈАМ ПРАВА

ПОЈАМ ПРАВА

Појам права је књига заснована на уводним предавањима из јуриспруденције које је Херберт Харт држао студентима Универзитета Оксфорд. Након њеног појављивања 1961. убрзо је постала најутицајнија књига из области правне филозофије икад написана на енглеском језику.

Више детаља


800 РСД

Customers who bought this product also bought:

Предговор трећем издању

Појам права је књига заснована на уводним предавањима из јуриспруденције које је Херберт Харт држао студентима Универзитета Оксфорд. Након њеног појављивања 1961. убрзо је постала најутицајнија књига из области правне филозофије икад написана на енглеском језику. Професори права, филозофије и политичке теорије настављају да развијају, надограђују и критикују њене аргументе. Истовремено, она се и даље користи као увод за теме којима се бави и читају је студенти, било у изворном облику, било на неком од многобројних превода широм света.

Када се приближавала педесетогодишњица првог издања књиге, Oxford University Press је предложио да се припреми њено ново издање. Друго, постхумно издање, које је објављено 1994. и које су приредили Пенелопи Булок и Џозеф Раз, садржи један Постскрипт заснован на Хартовом необјављеном одговору на Дворкинове примедбе. Ово издање покренуло је нови талас дебате о Хартовој теорији и јуриспруденцији уопште. Након неколико додатних прештампаних издања, дошао је час да се исправе одређене грешке у тексту, као и да се књига редизајнира. То је отворило и врата за могућност да се у њу укључи и неки нови материјал.

Премда Појму права није потребна апологија, није тачно,након што је прошло пола столећа, да јој није потребан увод. У том уводу, који следи, осветлио сам неке од њених главних тема, скицирао пар критичких аргумената и, најважније, покушао да предупредим нека од погрешних разумевања Хартовог пројекта. Харт је својој књизи додао белешке које се тичу референци, појашњења и сугестија за литературу погодну за даље читање. Те белешке су пренете без промена. Међутим, доста те литературе је превазиђено и од тада се много књига и чланака позабавило Хартовим аргументима. Због тога је додат ажурирани низ белешки како би се студенти упутили на правце неких кључних дебата. Најзад, иако се ранији радови, када цитирају Харта, ослањају на пагинацију првог издања, све мање и мање примерака тог издања је у оптицају (а, такође, има све мање и мање живих људи којима је та пагинација добро позната). Због тога сам одлучио да следим пагинацију другог издања.

Овај увод се ослања на један мој већ објављен рад под насловом „The Concept of Law Revisited“ (1997), 94 Michigan Law Review 1687. Веома сам захвалан Алексу Флaчу (Flach) из Oxford University Press-а који је први предложио овај пројекат и који је по многим питањима давао корисне савете. Мој колега Џон Финис (Finnis) помогао ми је око исправки Хартовог текста; Том Адамс (Adams) помогао је у истраживањима око белешки: топла захвалност обојици. И нарочито хвала Денису Реому (Réaume), који је читао и коментарисао овај увод.

                                                                                                                Лесли Грин
Белиол колеџ, Оксфорд
Тринити, 2012.

  • Формат 15x24 cm
  • Повез броширан
  • Писмо ћирилица
  • Обим 403 стр.
  • Година 2013.
  • ISBN 978-86-7630-446-2

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар