СУЂЕЊЕ ИСУСУ - Центар за издаваштво и информисање Правног факултета

СУЂЕЊЕ ИСУСУ

СУЂЕЊЕ ИСУСУ

Сазнајте у овој књизи:

Да ли је процес против Исуса био законит? Зашто је Исусу суђено пред три различита суда? Да ли су доказани наводи оптужница? Која кривична дела су приписана Исусу? Ко је крив, а ко невин у односу на оптужнице?

 

Више детаља


270 РСД

PREDGOVOR

 

Školske 2003/2004. godine objavljen je konkurs Katedre za pravnu istoriju Pravnog fakulteta Uni- verziteta u Beogradu, a jedna od ponuđenih tema (iz rimskog prava) bila je Suđenje Isusu – pravni aspek- ti. Odlučio sam da istražim dublje probleмatiku vezanu za tu temu i napišem rad. Rad je bio nagrađen na ovom konkursu, 12. maja 2004. godine, iz fonda Alberta Vajsa, nekadašnjeg profesora na Katedri za pravnu istoriju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Komisiju su činili profesori Obrad Stanojević, Sima Avramović i docent Vojislav Stanimirović. Rad je  objavljen 2005. godine u naučnom časopisu Hereticus. Naišao je na pozitivan prijem u stručnoj i široj javnosti. Radujem se prilici da ovaj rad, sa izvesnim ispravkama i dopunama, bude objavljen u ediciji „Rani radovi“.

Želim da zahvalim svima koji su na bilo koji način pomogli u izdavanju ove knjige, korisnim savetima i  predlozima. Posebnu zahvalnost dugujem profesoru  Jovici Trkulji, uredniku ove nove edicije, za pokazanu  dobrotu i za priliku da studentski radovi na ovaj način budu popularisani. Zahvaljujem i članovima konkursne komisije, koji su mi u prvobitnoj recenziji dali izvesne primedbe, od kojih sam većinu i usvojio. Nesebičnu pomoć u pronalaženju literature pružio mi je profesor Miroslav Milošević, koji je zaslužan i za popularisanje  zanemarenih radova profesora rimskog prava Ive Milića. Recenzenti ovog izdanja su protojerej–stavrofor dr Radomir V. Popović (šef Katedre za opštu istoriju crkve na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u  Beogradu i profesor Crkvenog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu), i prof. dr Miroslav Milošević (profesor Rimskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu), kojima sam veoma zahvalan na  pokazanoj predusretljivosti i izdvojenom vremenu. Zahvaljujem i svojoj supruzi Vanji, čiji je doprinos ovom radu nemerljiv.

Želim da se istraživanje problematike suđenja Isusu nastavi. U tom smislu sve primedbe i sugestije čitalaca biće dobrodošle.

U Beogradu,  Željko Stepanović aprila 2008. godine

 

PREDGOVOR TREĆEM IZDANJU

Drugo izdanje ove knjige naišlo je na pozitivan prijem, a budući da je odavno rasprodato, pristupamo trećem, sadržinski neizmenjenom izdanju. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se knjiga ponovo izda, izdavačima na plodnoj saradnji, kao i profesoru Jovici Trkulji, koji je osmislio čitav projekat, i uložio najviše truda  u njegovu realizaciju. Posebnu zahvalnost dugujem svim dosadašnjim čitaocima, i pozivam ih da upute svoja zapažanja na ponuđenu e-mail adresu.

U Beogradu,  Željko Stepanović juna 2013. godine

 

  • Година 2013.
  • ISBN 978-86-7630-439-4
  • Издање треће неизмењено
  • Обим 174 стр.
  • Писмо Латиница

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар