ПРАВНИ ПОРЕДАК НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ - ћирилична верзија - Центар за издаваштво Правног факултета

ПРАВНИ ПОРЕДАК НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ - ћирилична верзија

ПРАВНИ ПОРЕДАК НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ - ћирилична верзија

Историја Независне Државе Хрватске (НДХ), па тиме и правна историја те творевине, сагледавала се на српским просторима, бар у највећој мери, у оквирима различитих политичких подухвата који су били спровођени са мање или више успеха од времена нестанка те творевине... 

pdf Бесплатно преузимање

Више детаља


499 РСД

Customers who bought this product also bought:

Историја Независне Државе Хрватске (НДХ), па тиме и правна историја те творевине, сагледавала се на српским просторима, бар у највећој мери, у оквирима различитих политичких подухвата који су били спровођени са мање или више успеха од времена нестанка те творевине. Такво сагледавање је неминовно било пристрасно и оптерећено политичким захтевима тих подухвата.

Сматрали смо, стога, да је дошло време да се објективно, непристрасно и без емоција сагледа правна историја НДХ, изоловано од могућих утицаја политичких идеја, идеологија и на њима заснованих подухвата. Усмерење управо на правну историју било је условљено упадљивим недостатком истраживања те врсте. Док је објављено доста радова на тему опште, политичке или војне историје НДХ, чак и историје идеја које су обликовале ту творевину, готово да уопште нема радова из њене правне историје.

Имајући све то у виду, са циљем да се попуни тако велика празнина и да се спозна правна анатомија НДХ, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 30. марта 2017. године, конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник који вам је у рукама чине финалне верзије радова изложених на тој конференцији.

Задовољство нам чини да се овом приликом захвалимо свима онима који су подржали одржавање конференције и овај издавачки подухват и који су учинили много да овај зборник буде онакав какав јесте, што значи и да радови у њему буду бољи у поређењу са њиховом првом верзијом. Наравно, нико од поменутих не сноси никакву одговорност за евентуалне преостале грешке нити неминовно дели вредносне судове изнете у зборнику. Сими Аврамовићу, декану Правног факултета Универзитета у Београду, захваљујемо на великој подршци одржавању конференције и објављивању зборника. Организационом одбору конференције у саставу Дејан Поповић, Ђорђе Игњатовић, Миодраг Јовановић, Владимир Павић, Ивана Крстић, Танасије Маринковић и Ивана Марковић (секретар) захваљујемо на преданом заједничком раду којим смо решили многе дилеме какве неминовно прате интелектуалне пројекте којима се залази на непознату, неистражену територију. Директору Војног архива пуковнику Милораду Секуловићу захваљујемо на томе што је ауторима омогућио неометан приступ богатој архивској грађи Независне Државе Хрватске која је похрањена у том архиву. Учесницима конференције Виолети Беширевић, Милету Бјелајцу, Жики Бујуклићу, Горану Дајевићу, Љубодрагу Димићу, Марку Ђурђевићу, Небојши Јовановићу, Милану Кољанину, Милошу Станковићу и Јасминки Хасанбеговић захвални смо на свим изреченим коментарима којима су помогли ауторима у финализацији њихових текстова. Захвалност дугујемо и рецензентима књиге Љубодрагу Димићу, Милану Кољанину, Ратку Марковићу и Миодрагу Орлићу на пажљивом читању прве верзије текста и веома корисним сугестијама, као и техничким уредницима књиге Николи Илићу и Милошу Вукотићу, Јовану Ђорђевићу на пажљивом и брзом прелому, а Ирени Поповић на темељитој лектури. На крају бисмо желели да најсрдачније захвалимо свим ауторима на изванредној сарадњи. Њихов истраживачки ентузијазам, толико редак у свету који нас окружује, дао нам је додатни подстицај у раду на овом издавачком подухвату. И наду да ово није последњи подухват те врсте. 

Неколико техничких напомена. Због два народа које дели, између осталог, и исти језик и језичких специфичности једне и друге варијанте, латиницом је наведено све оно што је исказано на хрватском језику, а поготово прописи и званични документи НДХ, укључујући и називе тих прописа и докумената. 

Такође, латиницом су наведени и цитати уколико је дело које се цитира објављено на латиници. Специфичност правног поретка НДХ довела је до тога да у тој творевини нису постојали закони у смислу уобичајене процедуре њиховог доношења у парламенту. Уместо тога су вољом шефа државе доношене „законске одредбе“. Ти прописи се у овом зборнику означавају као закони, иако њихово доношење није пратила одговарајућа процедура, будући да су имали снагу закона.

Месеци су означавани на уобичајен начин, осим уколико није у питању цитат из хрватског текста. 

На крају зборника се налази списак литературе која може да буде од користи будућим истраживачима историје НДХ. Нису све библиографске јединице са тог списка коришћене у радовима у зборнику.

Решење корица зборника и слика на њима, Рембрантов „Час анатомије доктора Тулпа“, инспирисано је корицама „Часа анатомије“ Данила Киша.

У Београду, 21. новембра 2017. године Уредници

 

  • ISBN 978-86-7630-725-8
  • Година 2017
  • Обим 365 стр.
  • Писмо ћирилица
  • Формат 13x24 cm

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар