ОСНОВИ СОЦИОЛОГИЈЕ ПРАВА - Центар за издаваштво и информисање Правног факултета

ОСНОВИ СОЦИОЛОГИЈЕ ПРАВА

ОСНОВИ СОЦИОЛОГИЈЕ ПРАВА
Аутори:
Саша Бован

Nastavno-naučni predmet Osnovi sociologije i sociologija prava objedinjuje dva predmeta koja su se dugi niz godina samostalno predavala na Pravnom fakultetu u Beogradu. S obzirom na to da svoje saznajne ambicije sociologija može da ostvari jedino preko posebnih sociologija – koje iz sintetičke perspektive dubinski istražuju pojedine segmente stvarnosti – njihov spoj je prirodan i logičan. 

Више детаља


1 200 РСД

Udžbenik je koncipiran tako da se čitaoci prvo upoznaju sa pojmom i strukturom nauke. Zatim slede izlaganja o suštini, osnovnim pojmovima i istraživačkim oblastima sociologije. Za razliku od većine savremenih udžbenika sociologije, koji pojedine teme obrađuju više ili manje iscrpno ali bez čvrste sistematike (Entoni Gidens, Majkl Hara- lambos), ovde su sve istraživačke oblasti izvedene i sređene u skladu sa standardima sociološke perspektive kada se društvo posmatra kao sistem posebne vrste. Na taj način dolazimo do tri saznajne oblasti sociologije: čovek i njegova generička suština, struktura (sastav) društva i kretanje (razvoj) društva.

Problemi sociologije prava takođe su sistematizovani na način uobičajen u udžbeničkoj literaturi. Smatramo da je iz pedagoških razloga to najbolje, a izgleda i jedino moguće rešenje. Nakon upoznavanja sa predmetom, metodom i ciljevima sociologije prava, naročito ističemo analizu prirode sociologije prava koja još nije jasno određena. Nezaobilazan deo ovakvog projekta su izlaganja o istorijskom razvoju sociologije prava i njenom odnosu sa drugim pravnim disciplinama. Nakon toga sledi analiza teorijskog heksagona sociologije prava – osnovnih problema ove nauke gde spadaju: poreklo prava, pojam prava, funkcije prava, stvaranje prava, primena prava i analiza pravničke profesije. Na samom kraju izlaže se sistematika osnovnih pojmova sociologije prava.

  • Формат 17x24 cm
  • Повез броширан
  • Писмо Латиница
  • Обим 214 стр.
  • Издање Треће
  • Година 2015
  • ISBN 978-86-7630-553-7

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар