МЕЂУНАРОДНА ЉУДСКА ПРАВА - Центар за издаваштво и информисање Правног факултета

МЕЂУНАРОДНА ЉУДСКА ПРАВА

МЕЂУНАРОДНА ЉУДСКА ПРАВА

Књига Међународна људска права намењена је првенствено студентима правних факултета, факултета политичких наука и сродних високошколских установа, али и свима онима који су заинтересовани да изучавају материју људских права.

Више детаља


1 500 РСД

1900

ПРЕДГОВОР ДРУГОМ ИЗДАЊУ

Пред читаоцем се налази друго измењено и допуњено издање уџбеника Међународна људска права, које је минимално новелирано у односу на издање из 2010. Посебно радује чињеница да је статус предмета у међувремену значајно ојачао на већини правних и сродних факултета у Србији, па ће тиме и број читалаца новог издања бити већи, што значи да ће се даље ширити свест и сазнања о међународно заштићеним људским правима, њховој природи, садржини, потреби и механизмима њихове заштите.

Надамо се да ће ова књига допринети даљем развоју културе људских права у Србији, као и стварању младих, едукованих нараштаја спремних да своје знање из ове области примењују у пракси у складу са највишим међународним стандардима. У интересу сваког појединца и друштва као целине.

У Београду, 10. децембра 2012. године                                                             Аутори

 

ПРЕДГОВОР

Књига која је пред Вама представља прво издање уџбеника Међународна људска права, које се у великој мери ослања на уџбеник Основи међународних људских права, који је 2007. објавио Мегатренд Универзитет. Намењена је првенствено студентима правних факултета, факултета политичких наука и сродних високошколских установа, али и свима онима који су заинтересовани да изучавају материју људских права. Не само да је постојала потреба да се нови уџбеник уподоби у смислу допуне нових конвенција донетих на међународном плану и праксе релевантних судских тела, већ су неке теме посебно издвојене и обрађене јер то захтева и њихово све значајније место у савременом систему Међународног права људских права.

Ово издање уџбеника посвећујемо нашем уваженом колеги и драгом пријатељу, покојном проф. др Милану Пауновићу, који је један од аутора, а који нажалост није више међу нама. Он је 20 година био наставник на Правном факултету Универзитета у Београду, изградивши се у том периоду у признатог стручњака у домену међународног јавног права и, посебно, права људских права. Проф. Пауновић је учествовао на многим научним скуповима, писао чланке, монографије, гостовао на телевизији и често давао изјаве за медије. Тиме је доприносио подизању релативно ниског нивоа познавања међународног права и људских права у широј јавности. Написао је, заједно са проф. Војином Димитријевићем, први, пионирски уџбеник из Људских права и инсистирао на увођењу овог предмета у курикулум Правног факултету Универзитета у Београду у време када се он није изучавао ни на једном другом факултету у Србији, региону, па чак ни на угледним факултетима у свету.

Проф. Пауновић је објавио велики број чланака и монографија из области људских права. У његова најважнија дела спадају: Јуриспруденција Европског суда за људска права (1993), Право људских права – нове теме (1996, коауторски са К. Обрадовићем), Људска права – изворник и појмовник (2002), Практикум за међународно јавно право (2002), Европски суд за људска права (2006, коауторски са С. Царићем), Основи међународних људских права (2007, коауторски са Б. Кривокапић и И. Крстић) и Европски суд за људска права – надлежност и поступак, друго измењено и допуњено издање (2007, коауторски са С. Царићем).

Проф. Пауновић је био активан и као члан Југословенског удружења за међународно право, у коме је обављао и дужност генералног секретара од 1990. до 1993. године. У новембру 2002. године изабран је за члана Управног одбора Удружења за међународно кривично право, а био је и члан Председништва Удружења правника Србије и руководилац секције Удружења за међународно право. Био је и члан уређивачког одбора и дугогодишњи уредник секције за међународно право Копаоничке школе природног права. Учествовао је и у раду бројних тела на Правном факултету и био члан: уређивачког одбора Анала, уређивачког одбора Архива за правне и друштвене науке, Савета Правног факултета, као и Управник правне клинике за Избегличко право и право азиланата и заменик шефа Катедре за међународно право и међународне односе. Од избора у звање доцента, учествовао је у својству ментора или члана у одбрани бројних магистарских и докторских дисертација, а остварио је и запажену политичку каријеру с циљем да пружи свој допринос у изградњи и јачању правних институција у Србији. Био је и амбасадор, главни правни саветник Министарства иностраних послова.

И поред богате професионалне каријере и успеха остварених на разним пољима, проф. Пауновић ће ипак остати превасходно упамћен као добар професор који је волео своје студенте, а сећање на његова дела, његову ведрину и духовитост још дуго ће бити присутно међу његовим колегама, искреним пријатељима и студентима који су га волели. Несумњиво је да је Правни факултет изгубио великог професора и сјајног колегу, али надасве човека који никога није остављао равнодушним, човека који је зрачио великом енергијом, пленио пажњом и имао изузетну емпатију и симпатију према другом. И овај уџбеник представља наставак његовог имена и дела, али и дружења са студентима права, који ће, надамо се, уживати у штиву које је пред њима.

У Београду, 1. августа 2010. године                                                                  Аутори

  • Формат 17x24 cm
  • Повез броширан
  • Писмо латиница
  • Обим 365 стр.
  • Издање треће издање
  • Година 2014.
  • ISBN 978-86-7630-490-5

Тренутно нема коментара купаца

Само регистровани корисници могу да пошаљу коментар